Въвежда се такса за внос на храни от ЕС във Великобритания от 30.04.2024

Британското правителство обяви новите такси, които фирмите ще трябва да плащат при внос на храни от Европейския съюз след Брекзита. Според информацията, малкият внос на риба, салам, колбаси, сирене и кисело мляко ще бъде облаган с такса до £145 от 30 април 2024 година. Таксата, известна като “обща потребителска такса”, ще се прилага за продукти от животински и растителни произход, които пристигат в Обединеното кралство през пристанището на Дувър и Евротунела във Фолкстоун.

Таксата ще бъде определена според вида стока и ще бъде ограничена до £145 за смесени пратки. Отделните продукти ще бъдат таксувани до £29 в зависимост от тяхната рисковост. Всички разходи, свързани с новите митнически проверки и инспекции, трябва да бъдат платени от вносителя от ЕС, което може да доведе до увеличение на бизнес разходите и цените на храните за потребителите.

Правителството обяви, че въвеждането на таксата е необходимо за финансиране на гранични инспекции и съоръжения за биосигурност в Кент, които ще предпазят растенията и животните от заболявания. Новите гранични проверки ще бъдат въведени поетапно през следващите 12 месеца, като физическите проверки ще започнат от 30 април.

Тези промени в търговските отношения между ЕС и Обединеното кралство са резултат от излизането на Великобритания от Европейския съюз и въвеждането на нов режим, което може да доведе до по-скъпи и по-трудно достъпни храни за потребителите в Обединеното кралство.

 

#турция #turkey #българия #bulgaria #групажни и комплектни превози #grupazhni I komplektni prevozi #логистика #logistika #спедиция #spedicia #внос-износ #vnos-iznos #регулярна групажна линия #reguliarna grupazhna linia

Leave a Comment