RO e-Transport е електронна система, която се използва за наблюдение на автомобилния транспорт на стоки в Румъния. Системата е използвана за транспортиране на стоки с висок фискален риск и международен автомобилен транспорт на стоки. Министерството на финансите, чрез Националната агенция за фискална администрация и Румънската митническа служба, контролира транспортирането на стоки чрез тази система.

През миналата година бяха въведени промени в системата RO e-Transport. Докато предишните модификации покриваха само стоки с висок риск, вече всички международни автомобилни превози на стоки подлежат на отчитане в системата. Това включва внос/износ, вътреобщностни покупки и доставки на стоки.

Стоките с тегло над 500 кг или стойност над 10 000 RON трябва задължително да бъдат декларирани в RO e-Transport, както при вътрешни, така и при международни транспорти. Неспазването на този регламент може да доведе до глоби до 100 000 леи.

Преди транспорта на стоките, отговорните лица трябва да въведат необходимата информация в системата, като дадат данни за подателя и получателя на стоките, характеристиките им, местата за товарене и разтоварване, както и информация за превозното средство. Регистрацията в системата трябва да бъде направена преди започване на транспорта.

Важно е компаниите да спазят новите изисквания и да осигурят от своите външни бизнес партньори да споделят необходимата информация. Системата RO e-Transport ще генерира уникален код за всяка пратка, за да бъде улеснено нейното проследяване. Този регламент е в сила от юли 2024 г. и е важно за всички фирми, занимаващи се с транспорт на стоки в Румъния.

 

#турция #turkey #българия #bulgaria #групажни и комплектни превози #grupazhni I komplektni prevozi #логистика #logistika #спедиция #spedicia #внос-износ #vnos-iznos #регулярна групажна линия #reguliarna grupazhna linia

Leave a Comment