Във вторник в Брюксел ще се проведе третият масов протест от началото на годината, организиран от недоволни земеделци, съобщават местни медии. Протестът е предвиден да започне в 6 ч. сутринта и да предшества заседанието на министрите на земеделието от ЕС.

Организаторите очакват около 300 трактора да пристигнат в града, което е по-малко от предходния протест, където се явиха около 1300 машини. Възможното блокиране на някои от входовете на магистралите към столицата може да затрудни движението в града, като градският транспорт може да е основната опция за предвижване.

Земеделците настояват за промени в правилата за тяхната дейност и са против търговските споразумения на ЕС. На дневния ред на заседанието на земеделските министри е включено обсъждане на състоянието на пазара на селскостопански стоки, засегнат от войната в Украйна, както и бъдещето на общата земеделска политика на ЕС.

Протестите създадоха спънка за споразумението на ЕС с държавите от Меркосур, а във Франция ратификацията на споразумението СЕТА с Канада беше отхвърлена от Сената. Изглежда, че земеделците остават твърди в своите искания и водят борба за подобрения в техния сектор.

Leave a Comment